Comisia Europeana, prin echipa care gestioneaza CEF Digital – Serviciul de infrastructura digitala din cadrul Mecanismului pentru Conectarea Europei – a lansat pâna la 31 mai a.c. o cerere de exprimare a interesului pentru entitatile care doresc sa fie informate despre evolutia proiectului TOOP si, eventual, sa participe la diferite actiuni pilot; adresa de contact pentru manifestarea interesului: CEF-BUILDING-BLOCKS@ec.europa.eu .
Pe baza feedback-ului celor interesati, exista posibilitatea programarii unei sesiuni informative (conferinta web) împreuna cu echipa TOOP, dupa care se poate decide daca este de dorit si se considera oportuna participarea la actiunile pilot ale TOOP.
„The Once-Only Principle – TOOP” este un proiect-pilot finantat cu 8 milioane € prin programul “Orizont 2020”, lansat de catre Comisia Europeana la 1 ianuarie 2017, acesta facând parte din Planul de actiune al Uniunii Europene privind guvernarea electronica 2016-2020 si urmând sa contribuie la cresterea eficientei pietei digitale unice. Initiativa a 51 de organizatii din UE si din tarile asociate, proiectul exploreaza/testeaza si demonstreaza principiul „o singura data” într-un context transfrontalier, cu scopul de a reduce povara administrativa a întreprinderilor si a administratiilor publice.
Domeniile vizate sunt: a) e-serviciile transfrontaliere pentru mobilitatea afacerilor, b) actualizarea datelor companiilor conectate si c) certificatele navale si de echipaj on-line pentru a conecta diferitele sisteme informatice din tarile implicate. Dezvoltarea unei arhitecturi federalizate inovatoare la o scara transfrontaliera, colaborativa, pan-europeana – pentru a conecta registrele de comert si configurarile de e-Guvernare în diferite tari – este principalul obiectiv al proiectului TOOP.
Consortiul este format din participanti din 21 de tari (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia – coordonatorul proiectului este Universitatea din Tallin, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, SIovenia, Suedia si Turcia), acoperind 3 tipuri de entitati: institutii ale administratiilor publice, organizatii de cercetare si companii private.
Sursa: UNCJR