Românii care vor să scoată oamenii din online cu o aplicație mobile


Floca este o aplicație de friending, pusă la punct de câțiva tineri din Iași, care înlesnește interacțiunea între utilizatori prin intermediul funcției de chat și de localizare. În esență, aplicația se adresează atât celor care vor să cunoască noi oameni, cât și celor care vor să rămână în contact cu prietenii lor.
Probabil, fiecare dintre noi are un prieten care spune că ajunge în câteva minute la întâlnire, dar mereu vine după un sfert de oră. Sau poate vi s-a întâmplat să mergeți undeva la odihnă și să vă dați seama că unde-s mai mulți, distracția e mai mare. Câțiva tineri din Iași au creat o aplicație de friending, care înlesnește interacțiunea între utilizatori prin intermediul funcției de chat și de localizare. Denumirea aplicației, Floca, este un acronim care reunește funcțiile principale ale acesteia: Friends location și chat around.
Toată lumea vorbește cu toată lumea, în diferite colțuri alte lumii, suntem conectați, dar suntem conectați online.

Floca este o aplicație făcută de români, care îi ajută pe oameni să-și facă prieteni. Mai exact, un utilizator poate intra în contact cu alții din proximitate prin intermediul GPS-ului de pe telefon, având posibilitatea, în același timp, să inițieze discuții fără niciun fel de filtru sau barieră.
De curând, a avut loc lansarea produsului în versiunea basic și au început promovarea proiectului, motiv pentru care Ionuț Pătrășcoiu, cofondator și CEO al Floca, a venit din Iași la București pentru a povesti mai multe despre afacerea pe care a creat-o alături de parterenul său, Alexandru Holicov.
„Văd prieteniile mult mai apropiate. Problema care consider că este în momentul de față este tehnologia, care doar ne creează impresia că ne apropie. Toată lumea vorbește cu toată lumea, în diferite colțuri alte lumii, suntem conectați, dar suntem conectați online. Cred că prietenia ar însemna să fim offline, să putem să vorbim și să ne întâlnim”, este de părere Ionuț. Iar prin produsul lor, tocmai asta vor să scoată în evidență, conexiunea reală dintre oameni. Practic, ceea ce vor ei să facă este să scoată oamenii din online.
Ionuț a terminat medicina generală, dar pe parcursul facultății a avut mai multe business-uri, astfel că, după absolvire, și-a dat seama că nu era ceea ce își dorea să facă mai departe. Deși startup-ul și produsul acesta, la care lucrează de 3 ani, este o provocare maximă pentru el, este și ceea ce îi dă satisfacție.
Să lăsăm telefoanele și să ne așezăm la masă.
Ideea pentru o aplicație de friending a apărut în urma unei vacanțe la munte. „Eram la ski, îmi place foarte mult să skiez, și nu îmi găseam prietenul, pentru că unul dintre noi era mereu mai în față și trebuia tot timpul să-l sun, să-l întreb unde este. Floca este o aplicație de friending. Ai posibilitatea să găsești oameni din jurul tău sau să vezi în timp real unde sunt prietenii tăi, să le vezi localizarea, dacă ți-au dat acces. Totodată, când ești la ski, parcă îți dorești să intri în legătură cu alți oameni. De aici a venit, să cunoaștem și oameni noi. Să lăsăm telefoanele și să ne așezăm la masă”, îmi povestește el.
Atunci au pus ideea de hârtie, au fost făcute mai multe variante ale afacerii și tot atunci au fondat o companie, pe care au denumit-o Inovatie Alia, pentru a împăca pe toată lumea: Andreea – soția lui Ionuț, Lavinia – soția lui Alex, Ionuț și Alex – cofondatori. Iar acum a fost lansat
Contribuția lui Ionuț la dezvoltarea startup-ului se concentrează pe partea de produs, iar echipa pe care o coordonează „pune în aplicare ceea ce spune el”. S-au schimbat mai multe echipe și au lucrat vreo 25 de oameni la aplicație, iar în momentul de față sunt 11 oameni care se ocupă de această aplicație.
Afacere cu buget contracronometru
În ceea ce privește finanțarea startup-ului, Ionuț spune că s-au investit aproape 150.000 de euro până în momentul de față și au fost bani din economiile lui și ale asociatului. „Bineînțeles, este și timpul, sunt 3 ani de tinerețe”, ține să menționeze. „Banii o să vină după, prima dată trebuie să fie satisfacția pe care o primești atunci când lucrurile se întâmplă”.
Sursa: start-up.ro, Vera Iurcu