Unele organizații investesc în oameni și idei, în loc să finanțeze programe sau organizații. Un exemplu este Ashoka, care prin programul Ashoka Fellows identifică și investește în antreprenorii sociali din întreaga lume.
Ashoka este cea mai mare organizație globală de sprijinire a antreprenoriatului social, cu o rețea de peste 3.600 de inovatori sociali, susținuți în peste 93 de țări, pentru a implementa soluții revoluționare la problemele sociale și de mediu ale comunităților.
Înființată acum 38 de ani în Statele Unite, de către Bill Drayton, cel care a introdus conceptul de antreprenoriat social, Ashoka a fost de la bun început o organizație non-guvernamentală diferită: „noi nu răspundem unei anumite probleme sociale, ci îi identificăm şi sprijinim, printr-o largă varietate de unelte și resurse, pe cei care fac deja asta”, spune Corina Murafa, Country Director Ashoka.
Ei selectează changemakers vizionari, așa cum sunt numiți inovatorii sociali, care implementează inovații sociale în domenii precum educație, sănătate, energie și sustenabilitate, implicare civică, drepturile omului și dezvoltare socio-economică.
Inovatorii sociali din reţeaua Ashoka, numiți Ashoka Fellows, „sunt adevărate modele, care îi inspiră și pe alții să acționeze ca cetățeni activi și implicați, pentru a produce schimbări sociale în lanț și pentru a transforma lumea în care trăim într-una mai antreprenorială, solidară și concentrată pe cetățean. O lume în care fiecare este un actor al schimbarii – de aici si motto-ul nostru «Everyone is a Changemaker»”, continuă Corina.
Statistic, la fiecare aproximativ 10 milioane de locuitori ai unei țări, Ashoka identifică în fiecare an un singur Ashoka Fellow. Organizația îi ajută să își maximizeze potențialul și să își scaleze ideile inovatoare la nivel global. În medie, peste 70% din Ashoka Fellows își transformă soluțiile inovatoare în politici naționale, îmbrățișate ca atare de guvernele din întreaga lume.
Câteva exemple de Ashoka Fellows din lume sunt: Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia; Muhammad Yunnus, pionierul global al microcreditarii, Kailash Satyarthi, laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2014 pentru acțiunile sale globale de stopare a exploatării prin muncă a copiilor, Ursula Sladek, fondatoarea primei cooperative energetice 100% verde din lume, și alții.
Ashoka Fellows, în România
În România, au fost aduși 10 inovatori prin programul Ashoka Localizer, în ultimele 10 luni, pentru a susține replicarea și adaptarea soluțiilor lor de către organizații și companii din România. Un astfel de exemplu este Rafael Alvarez din Statele Unite, care revoluționează educația profesională prin programul Genesys Work. Programul urmărește ridicarea nivelului profesional al tinerilor defavorizați prin instruirea si plasarea lor în internship-uri plătite.
Biroul Ashoka a fost lansat oficial în România în 2017, deși etapa de pregătire începuse deja din 2016. Anul acesta, cu sprijinul partenerilor de lansare, The Romanian-American Foundation și Enel, vor fi selectați primii Ashoka Fellows din România, integrându-i în rețeaua globală Ashoka. „Îi vom sprijini financiar și non-financiar pentru a atinge noi praguri de impact în ceea ce privește schimbările sociale generate”, afirmă Laura Catană, Co-Launch Director
Procesul de selecție m-a scos din „bula mea” și m-a ajutat să-mi lărgesc viziunea.
Sunt cinci criterii pe care Ashoka le foloseşte în procesul de selecţie a candidaţilor pentru programul de Fellowship.
O nouă idee: Membrii comunității de Fellows Ashoka rezolvă probleme sociale cu ajutorul unor idei sau abordări noi care produc schimbări sistemice în toate domeniile: de la drepturile omului la mediu și de la sănătate la dezvoltarea educației și antreprenoriatului.
Impactul social al soluţiei: Ei schimbă piețele actuale, normele și mecanismele care ar putea sa fie piedici în dezvoltarea unor schimbări sistemice. Credem în idei care transformă fundamental sisteme și care pot fi transferate în timp și către alte regiuni.
Calitatea antreprenorială: Probabil cel mai important criteriu, calitatea antreprenorială este trăsătura definitorie a antreprenorilor sociali de top. Ei văd oportunități de schimbare și se dedică procesului concret de realizare a schimbării.
Creativitate: Antreprenorii sociali de succes trebuie să fie creativi atât în stabilirea obiectivelor, cât și în transpunerea ideilor în realitate.
Integritate si fibră etică: Procesul de selecție Ashoka are, de asemenea, un caracter foarte personal. Membrii organizației au discuții lungi și deseori foarte personale cu candidații pentru a le înțelege provocările persoanale și profesionale.
Candidații trec printr-un proces de selecție complex și care le oferă o oportunitate de învățare extraordinară. 91% dintre Fellows spun că procesul de selecție i-a ajutat să-și regândească munca din perspectiva schimbării sistemice. „Procesul de selecție m-a scos din „bula mea” și m-a ajutat să-mi lărgesc viziunea”, recunoaște Štefan Straka, Fondator Svatobor, Slovacia.
Partea bună este că nu există o dată limită pentru înscriere la participarea în program, organizația fiind permanent în căutarea celor mai inovatori antreprenori sociali. Candidații pot fi nominalizați sau se pot auto-nominaliza pe tot parcursul anului completând acest formular. Procesul de selecție cuprinde șase etape, de la primirea nominalizărilor, realizarea unei prime analize, interviuri și vizite de către echipa locală Ashoka și până la interviuri în profunzime realizate de un reprezentant senior Ashoka din alt continent, dar și de minim 3 alți parteneri externi cu experiență antreprenorială și / sau alți Ashoka Fellows. Pentru a reduce presiunea pe staff-ul local și pentru a asigura perspectiva internațională, aceștia decid prin consens dacă vor propune respectiva candidatură spre board-ul Ashoka pentru validarea finală.
De ce te-ai înscrie în programul Ashoka Fellows
Fellowship-ul Ashoka este unul global, iar sprijinul oferit vine atât la nivel local, cât și internațional, în funcție de nevoile respectivului antreprenor social și oportunitățile pe care reușesc organizatorii să le atragă în cadrul organizației.
În urma acestui proces de selecție internațional foarte riguros, odată ce au fost selectați, Ashoka Fellows vor face parte din cea mai mare rețea globală de antreprenori sociali. Fellowship-ul are o durată nedeterminată: atâta timp cât persoana rămâne focalizată pe generarea unui impact social, chiar dacă decide să se concentreze pe alte inovații, va putea rămâne parte din comunitate și va putea beneficia de sprijinul Ashoka.
Sursa: start-up.ro, Vera Iurcu