Obiectivul general al acestui proiect il constituie cresterea capacitatii antreprenoriale a personalului de conducere si angajatilor exploatatiilor agricole, a persoanelor din mediul rural care doresc sa initieze o activitate independenta in domeniul valorificarii prin tehnologii de deshidratare a produselor agricole si a celor din flora spontana, concomitent cu sporirea adaptabilitatii acestora la mediul economic in schimbare si la provocarile globalizarii.
Uscarea legumelor si fructelor este procesul tehnologic prin care se reduce continutul natural de apa, pana la un nivel care sa impiedice activitatea microorganismelor, fara a se distruge tesuturile sau a se deprecia valoarea alimentara a produselor finite.
Uscarea sau deshidratarea se refera la:
- Una dintre cele mai vechi metode de pastrare a alimentelor;
- O alternativa la congelare si pastrarea in conserve;
- O metoda simpla, sigura si usor de invatat;
- Alimentele se pot usca tot timpul anului;
- Congelarea produselor uscate nu e necesara;
- Ocupa foarte putin spatiu.
In prezent se constata o crestere a cererii pe piata a fructelor si legumelor uscate, ele se consuma ca atare sau se introduc din ce in ce mai mult in retetele culinare curente. Este mai ieftin sa se pastreze fructele uscate, decat in sub forma de compoturi, gemuri etc, care de multe ori nu isi gasesc cumparatori, blocand mult timp capitalul investit de producatori.