GameDev Academy, cursurile care te învață să faci jocuri și care îi conving pe părinți că gamingul nu e ”pierdere de vreme”


GameDev Academy este singurul centru din țara noastră care oferă educație informală pentru dezvoltarea de jocuri video.

Proiectul a fost lansat în urmă cu un an de câțiva antreprenori și specialiști din industria locală de gaming, iar recent a primit acreditare Unity, devenind centru autorizat Unity atât pentru formare profesională cât și de examinare.

Am stat de vorbă cu Andrei Istrate, co-fondator GameDev Academy și co-fondator al Romanian Games Developer Association, el însuși game developer cu o carieră solidă în spate, despre cum poți pune umărul la dezvoltarea unei noi generații de talent în game development și cum poți schimba percepția părinților asupra faptului că jocurile sunt o ”pierdere de timp”.

”România este una dintre puținele țări din Europa care nu oferă suport de specialitate în sistemul educațional de stat. Cu toate acestea, industria de game development din România este în plină dezvoltare, iar cererea de talente depășește cu foarte mult oferta pieței de muncă. În momentul în care am creat GameDev Academy, am luat în calcul cerințele pieței și input-ul companiilor care activează în domeniu. Ceea ce a reieșit este faptul că puține persoane au acces la cursurile și trainingurile din acest domeniu. Așadar, am considerat că este momentul oportun să demarăm proiectul”, povestește Andrei referitor la nevoia de a lansa acest proiect.

GameDev Academy – când jocurile nu sunt o pierdere de timp

Din punctul de vedere al lui Andrei, industria de game development din România suferă de o lipsă atât a informațiilor cât și a resurselor, astfel că GameDev Academy își dorește să ofere persoanelor pasionate de acest domeniu un suport pe care să se bazeze contant.

”Cursurile conțin o dimensiune vocațională. În al doilea rând, prin intermediul GameDev Academy, dorim să aducem, față în față, angajatori și potențiali angajați mult mai pregătiți. Nu în ultimul rând, susținem dezvoltatorii independenți prin diverse colaborări și proiecte pe care le demarăm, precum proiectul Game LAB, un incubator pentru startup-uri”, spune Andrei Istrate.

Dacă au de ales între a-și încuraja copiii să devina dezvoltatori de jocuri sau avocați, doctori, ingineri, economiști, bancheri, sunt rare cazurile în care recomandă industria jocurilor video

Potrivit co-fondatorului GameDev Academy, provocările nu lipsesc nici acum, deși proiectul este pe piață deja de un an de zile iar primele generații de cursanți au trecut deja prin curriculum. Iar pentru că fondatorii GameDev Academy își doresc să atragă cursanți pasionați de dezvoltarea de jocuri de la o vârstă cât mai fragedă, una dintre cele mai mari provocări vine din relația cu părinții și percepția acestora despre jocurile video.

”Etichete precum „pierdere de timp” sau „jocurile nu reprezintă o carieră” sunt frecvente. Dacă au de ales între a-și încuraja copiii să devina dezvoltatori de jocuri sau avocați, doctori, ingineri, economiști, bancheri, sunt rare cazurile în care recomandă industria jocurilor video. Specific pentru noi, la GameDev Academy, este o provocare constantă această luptă pe care o ducem cu percepții care uneori acționează în defavoarea dezvoltării talentelor copiilor”, afirmă Andrei Istrate.

GameDev Academy – portofoliu cursuri

GameDev Academy a pornit în vara lui 2017 cu o serie de cursuri pilot. În acel moment erau disponibile cursuri de introducere în Game Design, testare jocuri, grafică 2D, animație sau modelare 3D, sau Unity. ”Am intrat în 2018 cu 10 cursuri și o serie de workshop-uri și seminarii de sine stătătoare la care oricine poate participa. Acestea acoperă domenii precum programare, grafică, design și testare de jocuri video. Portofoliul GameDev Academy conține cursuri ce ajută participanții să înceapă o carieră în acest domeniu de activitate. Suntem atenți atât la nevoile studiourilor locale, cât și la nevoile celor interesați de astfel de cursuri, astfel încât, la final, toată lumea să aibă de câștigat. Asta înseamnă că în viitor, vom echilibra portofoliul nostru de cursuri în funcție de nevoile industriei și a celor care își doresc să lucreze în companiile de la noi”.

În ceea ce privește costul cursurilor, prețul pornește de la 1.500 de lei pe curs. ”Prețurile au crescut anul acesta, aspect pe care noi l-am menționat încă de când am pornit proiectul GameDev Academy. Pentru primul an de activitate, am stabilit ca toate cursurile noastre să aibă un preț promoțional”, menționează Andrei.

 

Sursa: start-up.ro, Oana Cosman