Anul trecut am pornit în căutarea antreprenorilor necunoscuți, dar cu afaceri impresionante. Aici, în România. Continuăm povestea proiectului „România Poate” și în 2018, cu același scop, la care se adaugă și întrebarea „de ce aici?”. Credem în continuare că șansa României este reprezentată de antreprenoriat, IMM-uri, oameni cu inițiativă și care riscă totul.
De ce am vrut să facem proiectul ăsta? De ce ar fi diferit de celelalte? Alături de Patria Bank scopul nostru e să găsim business-uri despre care nu s-a mai scris poate sau care sunt cunoscute doar într-un județ, deși au afaceri în toată România sau și în Europa. Și au succes. Afaceri construite cu greu, de la începuturi, până astăzi, când s-au extins.
Anul trecut am descoperit alături de voi poveștile unor oameni care exportă profile metalice în toată Europa, produse la Bistrița, sau afaceri care au pornit de la câteva detectoare de fum cărate într-o geantă, iar astăzi sunt principal furnizor de soluții de monitorizare de gaze. Am descoperit și afaceri în agricultură, o zonă unde România are un potențial uriaș. Așa am dat de afaceri care au început ca o cercetare și au ajuns să inoveze cu produse pentru culturile agricultorilor sau de producători de semințe. Pentru că numele nostru, start-up.ro, nu înseamnă că ne vom limita doar la tehnologie, ci vom căuta acele afaceri care fac o țară întreagă mândră.
România Poate – al doilea an
9 din 10 antreprenori români se tem de eșec. Conform studiilor publicate anul trecut, 92% din cei care au trecut printr-un eșec se retrag din antreprenoriat. Pentru că le e frică, pentru că vor siguranță financiară și eșecul nu e susținut în România. Dar antreprenoriatul e calea aceea care nu e o linie dreaptă, ci un parcurs sinusoidal până la succes.
De asemenea, paradoxal, românii au o atitudine pozitivă față de antreprenoriat. Am trecut de anii ’90 când a fi patron era un termen peiorativ. Peste jumătate din români susțin afacerile românești. În plus, același studiu menționat crede că antreprenoriatul se va dezvolta în următorii cinci ani în România.
Posibilități de finanțare sunt deja numeroase. Programele apar în fiecare zi. Pe lângă cele nerambursabile, mereu există posibilitatea de a aborda calea unui credit care să-ți ofere liniște pentru desfășurarea unei afaceri fără nevoie de cash. Pentru că cel mai mare adversar în calea unei afaceri e un cash flow negativ. Acolo s-au blocat mulți.
Așadar, ce mai aștepți? Dar nu credem că antreprenoriatul trebuie să fie un stil de viață, pentru că e o muncă intensă și un pic de noroc.
Prin proiectul România Poate vrem să arătăm cum au reușit cei mai cu experiență, cum s-au extins, ce au învățat, cum s-au reinventat.
Și aici se poate
Nu e despre sentiment naționalist. Nici măcar despre Centenar. Antreprenorii din România au făcut aici afaceri, uneori, în ciuda României, nu datorită ei. S-au luptat cu sistemul, cu birocrația, cu taxele surpriză. Dar au vrut să o facă acasă la ei. Pentru că aveau aici părinți, copii sau familie extinsă.
Și au arătat că și în România se poate să te dezvolți fără să te plângi prea mult. Fără să zici că vin străinii și te fură, fără să vezi un adversar din internaționalizare sau din colaborările cu firme din afara granițelor.
În cartea „Revolta lui Atlas”, Ayn Rand scria că o singură categorie economică nu a fost vreodată în grevă: antreprenorii. Și e drept. Oricât de greu a fost aici, oricât de multe măsuri au fost luate împotriva antreprenorilor, mai mari sau mai mici, nicio firmă nu poate intra în grevă. Pentru că scopul ei e să aibă succes.
Sursa: Vlad Andriescu, www.start-up.ro