CUIB – afacerea socială care arată cum poți face bani fără să distrugi lumea înconjurătoare


CUIB este o afacere socială din Iași, care abordează modul în care alegem să consumăm hrana și își propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității, pe trei dimensiuni: mediul natural, cel social și cel economic.

Afacerile pot să atingă nu doar obiective de business, dar și să rezolve probleme sociale. Una dintre aceste povești este și cea a business-ului social CUIB (Centrul Urban de Inițiative Bune), din Iași, care comercializează produse ecologice sau provenite din comerțul echitabil, realizate de producători locali, printre care se numără persoane cu dizabilități, care au acces limitat la piețe. Magazinul organizează, de asemenea, evenimente culturale și de consolidare a comunității, pentru diseminarea de informații legate de sustenabilitate.

Business social „la firul ierbii”

CUIB este un proiect al Asociației „Mai Bine”, fondată acum 9 ani, care își propune să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității locale prin implementarea de proiecte sub o abordare holistică, pe toate cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul natural, cel social și cel economic. Andreea Ghiban, Vice-Președinte al Asociației „Mai Bine” și Coordonator CUIB, ne povestește că aceasta a apărut din dorința de a contribui la o lume guvernată de norme și principii etice solide și din credința că fiecare dintre noi putem influența în bine comunitatea în care trăim.

Ne-am gândit, de asemenea, că vom avea un impact mai mare dacă avem o activitate constantă unde oamenii pot interacționa zi de zi cu principiile de consum sustenabil pe care le promovăm, nu doar teoretic, ci și practic.

„Deși suntem o asociație «la firul ierbii» (grassroots), care se bazează doar pe membri și voluntari, am reușit să fim printre primii din zonă și chiar din țară care am promovat, prin activități practice, principii de consum sustenabil precum: comerțul echitabil, reducerea consumului, apă fără plastic și am deshis două întreprinderi sociale care oferă alternative la consumul de masă: CUIB, care abordează modul în care alegem să consumăm hrana, și REDU, un atelier în care producem haine și accesorii din resturi de materiale și din materiale sustenabile”.

Andreea spune că ideea de a construi un CUIB a venit din dorința de a avea un spațiu în care să poată integra zi de zi principiile și preocupările asociației care, până în acel moment, se manifestau sporadic prin acțiunile pe care le inițiau în diferite locuri din oraș. „Ne-am gândit, de asemenea, că vom avea un impact mai mare dacă avem o activitate constantă unde oamenii pot interacționa zi de zi cu principiile de consum sustenabil pe care le promovăm, nu doar teoretic, ci și practic”.

Sursa: start-up.ro, Vera Iurcu