Reviro – platforma care conectează studenții românii din străinătate și joburile de acasă


Reviro este parte a grupului Educativa și are misiunea de a conecta experiența internațională a tinerilor cu cele mai interesante joburi din România.

Reviro a fost fondată de Alexandru Ghiță și Adriana Comăneci și condusă acum de Mihai Zânt și Raluca Grigore. Toți cei implicați au o experiență extensivă în resurse umane și au plecat la drum cu misiunea de a întoarce parte din valoarea studiilor și a experienței românilor din Diaspora, acasă.

Reviro conectează experiențele internaționale transformaționale și contextele relevante locale. „Credem în potențialul României și că acesta poate fi transformat în realitate și prin contribuția celor care au studiat sau au lucrat în străinătate”, spune Mihai Zânt.

Compania face parte din Educativa, grup de întreprinderi sociale care dezvoltă proiecte în domeniul educațional și oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională, organizând evenimente ca RIUF (Romanian International University Fair) și oferind servicii de consiliere educațională prin EDMUNDO, UNIVERSALIO și EDMERICA.

Practic, nu suntem o agenție de recrutare, ci mai degrabă un reprezentant al candidaților.

Ideea a apărut în 2011, când studenții trimiși la studii în afara țării prin programul Educativa îi întrebau spontan dacă nu știu ce oportunități de joburi sunt pe piața românească. „După ce o perioadă în care am răspuns tuturor solicitărilor cum am putut, a apărut nevoia unui proces și a unei structuri, astfel încât să îmbunătățim experiența și să putem răspunde cererilor în creștere”, povestește Mihai.

Nevoia pentru o astfel de platformă a apărut în contextul în care cererea pe piața muncii este într-o continuă creștere și piata locală nu mai face față, tot mai multe companii se reorientează spre românii plecați la studii în străinătate. S-ar părea că în România există deja suficiente platforme de job-uri și agenții de recrutare, dar Mihai spune că abordarea lor este diferită prin faptul că ei caută joburile potrivite pentru aplicanții lor. „Practic, nu suntem o agenție de recrutare, ci mai degrabă un reprezentant al candidaților”.

Ce au ei și n-avem noi

Deși mulți tineri văd plecarea din țară ca fiind singura opțiune pentru a reuși pe plan profesional și, de ce nu, personal, mulți dintre aceștia au suficiente motive încât să se întoarcă. „Majoritatea studenților care se întorc înapoi aleg să o facă pentru familie și prieteni. Al doilea cel mai important motiv este un job interesant și sentimentul că vor contribui la ceva. Alții ne spun că fac acest lucru pentru impactul pe care îl pot avea în țară”, spune Mihai Zânt.

 

Sursa: Sursa: start-up.ro, Vera Iurcu