Romanii din diaspora care isi doresc sa demareze o afacere in Romania cu fonduri europene pot accesa pana la 35.000 de euro/proiect prin intermediul programului „Diaspora Start-Up’, potrivit reprezentantilor „Ro-Win – Succes in Romania”, unul dintre administratorii de granturi europene.
In acest sens, pentru a inlesni procesul de aplicare, „Ro-Win – Succes in Romania” a lansat „Ghidul Antreprenorului pentru Diaspora Start-Up’, o sinteza a tuturor cerintelor si etapelor prin care trebuie sa treaca cei care isi doresc sa aplice la acest tip de finantare.
Conform sursei citate, in primele luni ale anului, echipa Ro-Win a avut o serie de intalniri cu romani din Franta, Belgia, Germania, Suedia, Danemarca sau Marea Britanie, iar cei mai multi dintre acestia au cerut o astfel de sinteza, deoarece documentatia este ampla, iar conditiile de eligibilitate par complicate la prima vedere.
Astfel, „Ghidul Antreprenorului” aduce clarificari privind procesul de aplicare, in asa fel incat cei interesati sa poata parcurge cu usurinta documentatia, sistemul de punctaj al proiectelor inscrise, care sunt cheltuielile si domeniile de activitate eligibile, precum si alte informatii de care are nevoie un roman de peste hotare care vrea sa deschida o afacere in Romania.
„Pentru a obtine finantarea aplicantii trebuie sa parcurga si un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicantii vor realiza un plan de afaceri. Toti absolventii vor putea opta sa-si inscrie planul de afaceri construit pe parcursul celor trei luni in concursul de proiecte initiat de Ro-Win ca parte a programului de finantare europeana nerambursabila Diaspora Start-up. 36 dintre absolventii cursului vor primi granturi a cate 35.000 de euro, la care se se adauga servicii de mentorat si consiliere in valoare de peste 10.000 de euro”, se arata in comunicatul de presa al Ro-Win.
Ro-Win – Succes in Romania este un proiect de finantare nerambursabila si suport de peste 45.000 de euro, parte a programului „Diaspora Start-Up”, finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.
Partenerii proiectului sunt: Grupul Educativa, Asociatia Reviro, Impact Hub Bucharest si GEA Strategy & Consulting.
Sursa: Agerpres.ro